Decyzja o ograniczeniu spożycia cukrów, mimo że jak najbardziej wskazana i godna pochwały, jest zdecydowanie niełatwą decyzją, szczególnie kiedy zewsząd jesteśmy poniekąd tym cukrem bombardowani.
Znajduje się on praktycznie w każdym posiłku i przekąsce. Podsuwamy Wam zatem 3 wskazówki, które z pewnością pomogą Wam wytrwać w tym postanowieniu.
1. Pozbądź się nadmiaru cukru z płatków śniadaniowych
Płatki śniadaniowe w najrozmaitszej formie stanowią dla wielu z nas stały element każdego poranka. Uchodzą one za posiadające wartość odżywczą, co jest prawdą, ale warto pochylić się nad jedną kwestią, mianowicie chodzi o zawartość cukru w danym produkcie.
W czasach, gdy producenci często decydują się sprzedawać płatki w wersji fit, czyli z obniżoną zawartością cukru, dobrym pomysłem będzie, by przerzucić się właśnie na te płatki. Tym, którzy obawiają się utraty słodkości, gorąco polecamy dodanie do porannego musli owoców, np. bananów czy jagód. Fruktoza spożywana w umiarkowanych ilościach nie powinna zaszkodzić, a przy okazji dostarczamy do organizmu dodatkowego zastrzyku zdrowych mikroelementów.
Świetnym dodatkiem będzie też łyżka cynamonu, która nie tylko osłodzi nasz posiłek, ale również przez wzgląd na właściwości cynamonu, pomoże nam schudnąć.
2. Znajdź alternatywę dla ketchupu
Większość z nas do różnych potraw ma w zwyczaju dodawać ketchup. Nie ma się co dziwić, gdyż ketchup ze względu na swoje walory potrafi znakomicie nadać smaku. Musimy wspomnieć jednak, że często do ketchupu producenci dodają sztuczne zagęstniki, emulgatory, a także głównego bohatera tego wpisu, czyli cukier. Jedna łyżka zawiera mniej więcej 4 gramów cukru, podczas gdy przyjmuje się, że dorosła osoba nie powinna spożywać go więcej niż 50 gramów.
Co zatem zrobić, gdy nie jesteśmy w stanie oprzeć się pokusie doprawienia naszego steka rzeczonym ketchupem? Alternatywą będzie przyrządzenie salsy pomidorowej w domowych warunkach, przez co możemy skutecznie zmniejszyć ilość spożywanego cukru, przy tym nie tracąc możliwości cieszenia się pikantnym i pomidorowym smakiem w naszym posiłku.
3. Sięgaj po produkty bogate w białko
Zwiększenie spożycia białka pomoże nam zahamować apetyt na słodycze. Białko trawione jest wolniej, dzięki czemu pozwala ono zachować poczucie sytości na dłużej. Produkty o wysokiej zawartości białka są źródłem cennych aminokwasów – tryptofanu i tyrozyny.
Wspomniane związki chemiczne przyczyniają się do wydzielania serotoniny i dopaminy w mózgu, a także sprawiają, że czujemy się syci, tym samym nie kusi nas już tak mocno, by sięgnąć po słodkie co nieco. Zachęcamy więc do częstszego spożywania roślin strączkowym, grzybów i chudego mięsa.